Høns som gastronomiske socialiteter
Abstract
Etymologisk set kommer ordet gastronomi af det græske ‘gaster’, der betyder mave, og det græske ‘nomia’, der betyder kyndig eller kundskab, og betyder derfor egentlig ‘læren om maven’. Det kommer også det græske ‘nomos’, der betyder regler eller love, hvorfor gastronomi også forståes normativt. Kulturhistorisk set handler gastronomi derfor om hvordan mennesker spiser og lever bedst. Denne artikel foreslår følgelig gastronomi som et frugtbart sted, at udforske og tænke over de mangeartede sociale og sanselige fornøjelser der er ved at spise og leve ‘godt’. Med denne artikel forslår jeg begrebet ‘reparative praksisser’ som en måde at nytænke og aktualisere netop den mangeartet levedygtighed og trivsel som dét at spise og leve godt baserer sig på. Baseret på et kollaborativt og mangeartet etnografisk studie med et hønseri, spørger jeg, hvad det vil sige, at tage hønen seriøst som en gastronomisk socialitet, og overvejer hvordan menneske-hønse samarbejdet udfolder sig i den konkrete husdyrs-relation, hvori æggene, kyllinge- og hønsekødet bliver til. Artiklen undersøger bondens og hønsenes omsorgpraksisser, og det modstandsarbejde, der opstod som følge her af. Slutteligt foreslår jeg, at praktisere og forske i gastronomi som et mere-end-menneskeligt omsorgsarbejde.
Published
How to Cite
Issue
Section
Keywords:
husdyr, flerartet etnografi, fødevarer, fodring, sygdomssmitte, æg, smag, livestock, multispecies, food, feed, disease, contamination, egg, tasteLicense
Copyright (c) 2022 Emmy Laura Perez Fjalland

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors contributing to Research and Change (Forskning og Forandring) retain copyright to their articles but agree to publish them under a Creative Commons CC-BY 4.0 License. The terms of this license permit third parties to freely copy and redistribute the material in any medium or format, and to adapt, transform, and build upon the material for any purpose, even commercially, as long as appropriate credit is given, a link to the license is provided, and any changes made are indicated. The foregoing may be done in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses the third party or their use.